Hvordan fungerer en luft-til-luft varmepumpe?

Naturen er fuld af energi. Den indeholder energi ned til -273°C og først derefter, er enhver form for energi trukket ud af den. Med en varmepumpe kan naturens vedvarende energi opsamles og anvendes til rum- og brugsvandsopvarmning – det betyder altså, at naturen forærer dig en stor del af din ellers sædvanlige varmeenergi.

Nedenfor ses en illustration af hvordan en varmepumpe fungerer:

  1. Tilførelse af varmeenergi fra enten luft eller jord.
  2. I fordamperen (varmeveksleren) overføres varmeenergien til varmepumpens iskolde kølemiddel som så bliver opvarmet et par grader og fordamper til gasform.
  3. I kompressoren komprimeres det nu gasformige kølemiddel. Når trykket stiger, så stiger temperaturen ligeledes. Varmen, som genereres via trykket, overføres via en kondensator (varmeveksleren) til din boligs varmesystems indedel.
  4. Via kondensatorens blæser frigiver kølemidlet varmen til varmesystemet i din bolig. Samtidig bliver kølemidlet nedkølet (dog fortsat +grader) og overgår til væskeform igen (væsken kondenseres)
  5. Via ekspansionsventilen sænkes tryk og temperatur til – °C så processen igen kan begynde forfra, når kølemidlet igen når fordamperen (varmeveksleren).

En luft-til-luft varmepumpe er et miljøvenligt og budgetvenligt alternativ til eksempelvis el-varme, og den er praktisk og nem at bruge. Vores varmepumper er driftsikre ned til en udendørs temperatur på henholdvis -15 og -25° og derfor egner de sig godt til det nordiske klima.

 

Kan en luft-til-luft varmepumpe fungere som airconditionanlæg?

Alle varmepumper i dag kan både køle og varme og er derfor også velegnet til køling af lokaler.

 

Krav til at installere en luft-til-luft varmepumpe

En luft-til-luft varmepumpe skal installeres af en autoriseret installatør. Dette er et lovkrav, idet varmepumpen indeholder kølemiddel.

Installatøren kan samtidig hjælpe med at afdække behovene og finde den løsning, der passer bedst til det givne hus og varmebehov. Det giver også økonomiske fordele på sigt, da den rigtige dimensionering af anlægget sørger for at holde driftsomkostningen så billig som muligt.

Den autoriserede installatør sørger for at installere varmepumpen, hvilket typisk ikke tager mere end en ½ – 1 dag. Efterfølgende kan installatøren også sørge for et årligt serviceeftersyn, der sikrer, at varmepumpen fungerer optimalt og forebygger eventuelle reparationer. Hvis varmepumpen indeholder mere end 1 kilo kølemiddel, er dette service i øvrigt lovpligtigt.

 

Fordele ved en luft-til-luft varmepumpe

En af de mest åbenlyse fordele ved luft til luft varmepumper er muligheden for at spare energi og dermed penge på varmeregningen. Luft-til-luft varmepumpen kræver ikke en stor investering i forhold til mange andre varmekilder, og dermed er selve installationen også mere prisvenlig, nemmere og hurtig. Samtidig er det en miljøvenlig løsning med minimal vedligeholdelse.

Alle Samsungs Nordiske luft-til-luft varmepumper har indbygget Wi-Fi hvilket gør det muligt at fjernstyre temperaturen via en app, som kan downloades til mobil eller tablet. Dermed kan temperaturen reguleres eller sommerhuset kan varmes op, så det har den rette temperatur, når I ankommer.

 

Vedligeholdelse af en luft-til-luft varmepumpe

Det er vigtigt at vedligeholde sin luft-til-luft varmepumpen for at sikre, at effektiviteten altid er i top. Varmepumpen er nem at vedligeholde da filtret indenfor blot skal holdes rene for støv og snavs. En månedlig støvsugning af filtret er i de fleste tilfælde nok til at holde det rent.

Derudover kræver de fleste varmepumper også et lovpligtigt årligt service. Loven kræver, at alle anlæg, der har en fyldning større end 1 kg “ikke-naturlige” kølemidler, skal efterses min. en gang årligt. Uanset om varmepumpen er dækket af loven eller ej, er det en god idé med et årligt eftersyn da det sikrer at varmepumpen har en optimal virkningsgrad og giver pumpen de bedste forudsætninger for en lang levetid. Samtidig forebygger man også store og dyrere reparationer på sigt, når man løbende sørger for at servicerer sin varmepumpe – ligesom når man får serviceret sin bil.

 

Find installatør

Dansk Klima Center er forhandler af varmepumper og klimaanlæg og handler ikke med det private marked. Vi har derimod en lang række dygtige og professionelle installatører. Her finder du en installatør i dit nærområde:

Find en autoriseret installatør her